21 januari 2014

Techniek: Zelf Biaisband makenZelf Biaisband maken voor je naaiproject is leuk, handig en helemaal niet zo moeilijk! Met wat stof en een beetje geduld maak je zelf je Biaisband in elke gewenste kleur of van je favoriete stofje. Je hebt zelfs hele handige apparaatjes die het werk nog wat makkelijker maken!

En heb je de slag te pakken? Dan maak je op bijna dezelfde manier nu ook je eigen Paspelband, ook in elke gewenste kleur ;-)

Nodig
• Stof in de gewenste kleur, het liefst katoen
• (Quilt)liniaal, potlood, schaar
• Strijkijzer & strijkplank
• Eventueel een biaisband-maker in de gewenste breedte

Stap-voor-stap
Neem je lap stof en zorg dat de zijkanten allemaal recht van draad geknipt zijn. Vouw een hoek van de stof naar de overkant toe, zodat er een driehoek ontstaat, en strijk deze vouw goed in de stof. Je hebt nu de schuin-van-draad richting bepaald. Vouw de stof weer open en knip over de diagonale vouw heen.


Ik maak biaisband van 2,5 cm breed. Knip hiervoor stroken stof van 5 cm breed, evenwijdig aan de eerste geknipte lijn: diagonaal dus. Door de stroken diagonaal te knippen krijgt het biaisband een beetje rek en dat is ook de bedoeling! 
(Maak je smaller of breeder biaisband, knip dan steeds stroken stof die twee keer zo breed zijn als het biaisband moet worden).


Het begin en het einde van elke strook loopt in een punt, knip van sommige stroken de punt de goede kant op, zodat de schuine stukken allemaal parallel lopen (zie de onderste strook op de bovenste foto).
Leg twee stroken op elkaar, goede kanten van de stof op elkaar, in een hoek van 90 graden. Naai de stroken op elkaar, strijk de naad open en knip de overtollige puntjes af.
Naai zoveel stroken aan elkaar als je nodig hebt, je kunt zoveel biaisband maken als je wil!


Haal het uiteinde van de strook door de biaisband-maker heen. Je ziet dat de zijkanten van de strook naar binnen worden gebogen, strijk deze vouwen gelijk plat met je strijkijzer. Trek de strook steeds een stukje door het apparaatje heen en strijk de vouwen er gelijk in, je ziet het biaisband al ontstaan!


Je hebt de biaisband-maker niet perse nodig, je kunt de zijkanten van de strook ook uit de losse pols naar binnen strijken ;-) Dit is wel veel meer werk natuurlijk! Strijk de hele strook eerst in de lengte dubbel en strijk daarna de twee zijkanten naar deze vouw toe.


Ik vind het zelf altijd fijn om het biaisband gelijk nog een keer dubbel te strijken, dat vind ik makkelijker als ik het ga gebruiken. Het biaisband van 2,5 cm breed wordt dan dus een 1,25 cm brede bies. 
Leg hiervoor de vier lagen stof van het biaisband netjes op elkaar en strijk het geheel nog eens goed plat. Het biaisband is nu klaar!
Hoe je het biaisband nu kunt gebruiken lees je HIER


TIP: Het is ook mogelijk om je lap stof zó in tweeën te knippen en dan aan elkaar te naaien dat je al gelijk een lange strook stof kunt knippen om biaisband van te maken. Dat scheelt naaiwerk achteraf! Hoe je dat doet zie je bijvoorbeeld HIER

Paspel maken van Biaisband
Als je eenmaal bezig bent met biaisband maken dan is het maken van paspelband ook zo gebeurd! Hier een korte beschrijving:
Knip voor paspelband op dezelfde manier diagonale stroken, van ± 4 cm breed, en naai zoveel stroken aan elkaar als je nodig hebt.
De stroken vouwen en strijken hoeft nu niet, je vouwt de strook dubbel en naait er een koord tussen. Gebruik bij het naaien een ritsvoetje en zet de naald in de meest linkse stand.


Zo maak je paspelband in elke kleur die je wil!
Nog twee duidelijke tutorials over het maken van paspelband vind je HIER en HIER


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen