13 mei 2014

Tutorial - De Makkelijkste Rok OoitIk maakte voor mezelf een hele eenvoudige en comfortabele MaxiRok. De makkelijkste Rok die je je maar kunt bedenken! Eigenlijk is het gewoon een recht stuk stof, waar je een tunnel in maakt voor het elastiek. Door het elastiek gaat de Rok leuk plooien. De Rok kun je maken in elke lengte die je wil, voor jezelf of je dochter, van soepel katoen of van comfortabel tricot.

In de tutorial hieronder zie je hoe ik de Rok gemaakt heb en lees je hoe je deze Rok ook maakt met je eigen maten. Een heel geschikt project voor beginnende naaisters, dus allemaal aan de slag!
(Mijn exemplaar is gemaakt van Bruine Kreukstof uit de Webshop, inmiddels uitverkocht)

Nodig
• Stofkeuze: soepel katoen of tricot. Je hebt ongeveer 1,5 keer de breedte van je taille nodig en de lengte van de rok plus 6cm (gewassen & gestreken) 
• Bijpassend garen 
• Elastiek van 3cm breed, ± 5cm smaller dan je taille 
• Meetlint, potlood, kleermakerskrijt 
• Stofschaar, kopspelden, veiligheidsspeld 
• Naaimachine (bij tricot mét stretch-naald) 
• Strijkijzer & strijkplank

Knip de stof
1. Meet je heup op het breedste gedeelte en doe dit getal maal 1,5. Dit is de breedte van de stof. 
2. Meet de lengte van waar de taille van je rok moet komen tot je enkels (of je knie, kuiten, etc.). Tel hier 6cm bij op. Dit is de hoogte van de stof.
Teken deze maten af op de stof en knip hem uit.

De Rok in elkaar naaien
Zigzag eerst rondom de hele lap stof.
1. Leg de stof dubbel met de goede kant naar binnen en naai de zijkant op elkaar met een naad van 1cm.
2. Werk de onderkant af met een zoompje: strijk de onderkant van de rok 2 keer 1,5cm naar binnen en stik de zoom vast, vlak langs de omgevouwen stof. De stof 3cm naar binnen strijken en vaststikken kan ook (b.v. bij tricot stof), je blijft dan wel de stofrand zien aan de binnenkant van de rok.
3. Strijk de stof aan de bovenkant 3cm naar binnen. Stik de stof vast zodat er een tunnel ontstaat, laat ± 5 cm open. Haal met een veiligheidsspeld het elastiek door de tunnel. Naai de uiteinden van het elastiek op elkaar (pas op dat het elastiek nergens gedraaid is). Trek aan de taille van de rok zodat het elastiek gelijkmatig in de taille tunnel terechtkomt. Naai als laatste het gat in de tunnel dicht. 
Je MaxiRok is klaar!
Heerlijk luchtig en comfortabel. En het leuke is dat je met een andere stof zo weer een hele andere Rok hebt, of varieer eens met de lengte! :-)
Met dit patroon kun je ook een StrokenRok maken, hoe je dat doet zie je HIER
Hoe je zakken toevoegt in de zijnaad zie je HIER


© Sew Natural 2014, alleen voor eigen gebruik


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Deze Rok is onderdeel van mijn 2014 Kleding Challenge.In 2014 ga ik een uitdaging aan: elke maand een nieuw kledingstuk ontwerpen, tekenen naar mijn eigen maat en in elkaar naaien.
Doe je mee? Van elk kledingstuk maak ik een werkbeschrijving die beschikbaar komt in Sew Natural Webshop.
Je leest er alles over op deze Blog!

2 opmerkingen:

  1. welke maat doe je nu precies X 1,5? de taille- of de heupomtrek want in het stukje hierboven wordt gesproken van 1,5 keer de heupwijdte en 1,5 keer de taillewijdte, is wel een groot verschil

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt gelijk! 1,5 keer de heup is de goede maat, anders zou je de rok misschien niet aankrijgen inderdaad :)

      Verwijderen