17 juni 2014

Tutorial - Naai je eigen StrokenRok

PatroonVariatie: van Lange Rok naar StrokenRok


Een tijdje geleden zag je in dit Patroon om zelf een Lange Rok te naaien. Heel eenvoudig, met alleen je heup- en lengtemaat en met een elastiek in de taille. 
Vandaag zie je hoe je dit patroon heel eenvoudig aanpast en er een StrokenRok van maakt!
Deze vrolijke rok maakte ik van wat stoffen uit mijn stoffenkast, maar je kunt zo'n rok natuurlijk ook maken uit maar één effen kleur voor een rustiger effect. 
Maar het blijft een heerlijke luchtige Rok voor de zomer!


Ps ik maakte mijn versie niet tot de enkel, maar tot iets over de knie.
Wat heb je nodig
• Stroken katoenen stof (stofrestjes of een aantal halve meters stof. Hoe minder verschillende stoffen, hoe groter de lap(pen) moeten zijn.

• Bijpassend naaigaren
• Elastiek van 3-5 cm breed
• Evt. biaisband van 1 cm breed
• Naaimachine, strijkijzer, strijkplank, stofschaar, kopspelden, veiligheidsspeld, meetlint, potlood
Stap 1
Meet je heup op op het breedste gedeelte, tel daar 10 cm bij op voor de breedte van de bovenste strook. Meet hoe lang je je rok wil maken en hoe hoog je stroken dan moeten worden, tel overal 1 cm naadwaarde bij. Neem voor een rok tot je enkel 4 stroken, voor een rok tot iets over de knie 3 stroken. Maak elke strook ongeveer 30 cm breder dan de vorige. 
Knip alle stroken op maat, als de stroken breder worden dan de stof is, dan stel je een strook samen uit twee stukken stof die je aan elkaar naait.
Knip voor de tailleband een stuk stof van {je heupomtrek}+ 2 cm bij 2x {de breedte van je elastiek}+ 3 cm.

> > Ik neem hier mijn maten als voorbeeld (inclusief naden):
De bovenste strook is 110 cm breed en 25 cm hoog, de volgende strook is 140 cm breed en 25 cm hoog, de onderste strook is 170 cm breed en 25 cm hoog. De stof voor de tailleband is 102 bij 13 cm.

Stap 2
Doe het volgende voor de stroken die je aan elkaar naait:
Zigzag de twee smalle kanten van de stroken. Leg de stof dubbel met de goede kant naar binnen en naai de twee smalle kanten van de strook op elkaar. Strijk de naden open. Je hebt nu een smalle en een bredere ronde strook. Je maakt de bredere strook even breed als de smalste strook d.m.v. plooitjes. Die plooitjes maak je het handigst met je naaimachine, door vlak langs de bovenkant van de stof een stiksel rondom te maken met steekafstand 6 (hecht de draad niet). Je ziet hier dat je de stof kunt plooien als je aan de uiteinden van de draden van je stiksel trekt:


Trek aan de draadjes tot de strook even breed is als de strook erboven en verdeel de plooitjes zo gelijkmatig mogelijk. Speld de geplooide strook op de strook erboven, met de goede kanten van de stof op elkaar. Naai de naad en werk hem af met een zigzag steek.


Leg de stof met de goede kant naar buiten en naai de naad plat op de strook erboven (de smallere strook dus), op een paar mm van je eerste naad. 
Herhaal deze stappen voor elke strook die je aan je rok naait.


Stap 3
Heb je alle stroken genaaid en is je Rok zo lang als je hem wil hebben, werk dan de onderkant af met een zoom. Dit kan door de zoom twee keer om te vouwen, te strijken en het zoompje vast te naaien. Ik werkte de zoom af met biaisband in een contrasterende kleur (hoe je dat doet lees je HIER):


Stap 4
Maak als laatste de tailleband. Neem je stof en leg hem dubbel met de goede kant van de stof aan de binnenkant. Naai de twee smalle kanten op elkaar, maar laat een gat met de breedte van je elastiek open. Je naait hierbij 1 cm naad, dan laat je een gat van een aantal cm open en dan naai je de rest van de naad. Strijk de naad plat één kant op.
Vouw de tailleband rondom dubbel met de goede kant van de stof naar buiten (zodat je een tunnel krijgt), speld hem tegen de bovenkant van de rok met de goede kanten op elkaar. Je moet hier weer een aantal plooitjes maken, omdat de tailleband 10 cm smaller is dan de bovenste strook van je rok. Het gat voor het elastiek komt midden op het achterpand. Naai de naad, werk hem af met een zigzagsteek en stik de naad door op de bovenste strook van de rok.


Rijg het elastiek door de tunnel m.b.v. een veiligheidsspeld en naai de uiteinden van het elastiek op elkaar. Verdeel de plooien van de tailleband regelmatig en naai als laatste het gat van de tailleband dicht.


Je rok is nu klaar! Laat de zomer maar beginnen :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten