13 juni 2014

NaaiTechniek - Zakken toevoegen in een ZijNaad


Onzichtbare zakken maken in de zijnaad van je rok of broek, het lijkt heel ingewikkeld. Maar het is eigenlijk heel makkelijk en zo gebeurd! Op deze manier voeg je zakken toe aan een basispatroon van een rok of broek, of je kunt zelfs zakken toevoegen in een bestaande rok of broek (als je eerst de bestaande zijnaad openmaakt).
Wil je zakken toevoegen aan de (Maxi)Rok van Deze Tutorial, maak de rok dan van een apart voor- en achterpand. Tel 2 cm extra bij de breedte van de Rok en knip de lap stof in tweeën.

Ps. je ziet dat mijn stof wat smal is om een broek of rok te worden. Dat komt omdat het een stroken-rok gaat worden die ik pas verder kan maken als de zakken erin zitten!


1. Zak patroontje maken
Als je een basispatroon voor een broek of rok hebt zonder zakken, knip dan de voorpanden en de achterpanden uit stof en voeg de zakken die we gaan maken eerst toe vóórdat je de zijnaden van je kledingstuk dichtnaait.
Maak een patroon voor de zakken: leg je hand (of die van je man of kind, als je daar iets voor maakt) op een stuk (patroon)papier of karton en trek er een lijn omheen. Begin en eindig haaks op de zijkant van je papier en volg ruim de omtrek van je hand. Het patroon voor de zak ziet er dan uit als de foto rechts.


2. Zakken knippen
Neem een stof voor de zakken. Dit kan dezelfde stof zijn als die van je kledingstuk, een andere bijpassende stof of een contrasterende stof. Een dunne stof is het fijnst.
Leg het zak-patroon op dubbelgevouwen stof en teken overal 1 cm naadwaarde bij. Knip 2 setjes van deze zakken (een voor- en achterkant voor elke zak).


3. De zakken in de zijnaad naaien
Leg een van de stukjes zak-stof op het voorpand van je broek of rok, een stukje onder de bovenkant. Leg de stoffen met de goede kanten op elkaar en leg de randen van de stoffen netjes langs elkaar. Naai de zijkant van de zak aan het voorpand vast, met 1 cm naadwaarde. Werk de naad af met een zigag-steek. 
Doe dit ook aan de linker kant van het voorpand en aan beide kanten op het achterpand.


Vouw de flapjes van de zakken opzij, zodat ze aan de zijkant uitsteken, en strijk de naad plat. Leg het voorpand en het achterpand van je kledingstuk netjes op elkaar, met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld de zijnaden op elkaar tot aan de zak en speld de stof van de zak ook op elkaar.


Naai nu de zijnaden nu als volgt:
- Begin aan de bovenkant van de naad te naaien (met 1 cm naadwaarde) en naai door tot je 1 cm voorbij het begin van de zak bent
- Draai de stof een kwartslag (naaivoet omhoog, naald in de stof) en naai de zijkanten van de zak op elkaar, ook met 1 cm naad
- Naai door tot je weer op 1 cm naadwaarde van de zijnaad van je kledingstuk bent, draai de stof weer een kwartslag en naai de zijnaad verder af
- Werk de naden van de zakken af met een zigzag-steek

Op de plaatsen waar je de stof een kwartslag moet draaien zie je een blauwe pijl!

Als je de stof van je rok of broek nu met de goede kant naar buiten keert zul je zien dat de zakken gelijk goed zitten! Strijk de naad nog even plat en je zakken zijn klaar. 
Ga nu verder met je kledingstuk zoals je dat normaal ook zou doen.


Deze zakken zitten in stof die dus nog een rok gaat worden! Die zie je binnenkort :-)

4 opmerkingen:

  1. Als ik een aan beide kanten draagbaar jasje wil maken moet ik dan in beide delen zakken maken of kan ik een zak maken in beide kleuren die dan vanaf zowel de ene als de andere kant te gebruiken is?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waarschijnlijk is je jasje al ongeveer "afgedragen" maar omdat ik geen reactie zie, hier de mijne: als je jasje aan twee kanten draagbaar is zitten de zakken tussen de binnen en buitenkant. Hetzelfde als bij gevoerde kledingstukken.

    BeantwoordenVerwijderen