14 september 2014

T-Shirt Sew Along - Make a Pattern

Kleren Kopieren 1


Zoals beloofd is hier een T-Shirt Sew Along! Ik maakte de afgelopen week een T-Shirt voor mezelf door een patroon te maken van een bestaand T-Shirt. De komende dagen leer je hoe je dat zelf ook kunt doen. Met vandaag: hoe maak je een naaipatroon van je bestaande T-Shirt. Ik vind deze methode heel handig, maar er zullen vast ook andere manieren zijn.

Dit is een simpel t-shirt, met een symmetrische mouw. Officieel is het patroondeel van de mouw niet symmetrisch, de rondingen aan de bovenkant van het patroon zijn aan de voor- en achterkant verschillend. Maar voor het gemak bij dit simpele shirt dus niet! 


Wat heb je nodig
• Het T-Shirt dat je wil namaken
• Patroonpapier (ik gebruikte dit ruitjespapier
• Een deken 
• Kopspelden 
• Papierschaar 


Stap-voor-stap
Leg de deken goed plat op tafel, leg daar een dubbelgevouwen stuk patroonpapier op. Zorg dat het patroonpapier zo groot is dat het middenstuk van het T-Shirt er helmaal op past (de mouwen zijn nu nog niet belangrijk, zie de foto hierboven).
Leg het T-Shirt binnenstebuiten op het patroonpapier, zorg dat hij goed plat ligt. Strijk hem van tevoren voor het beste resultaat. Prik het T-Shirt op een aantal plaatsen vast in de deken met kopspelden, door het patroonpapier heen.


Prik nu met een speld steeds gaatjes door het T-Shirt heen, precies over de naden, steeds op ongeveer 1 cm van de vorige prik. Op het patroonpapier onder het shirt ontstaat zo een gaatjespatroon met precies de vorm van het T-Shirt. Prik voor de neklijn gaatjes voor zowel het voor- als het achterpand. Op de foto hieronder zie je hoe je patroonpapier er ongeveer uit zal zien.Het overnemen van de naden gebeurt nooit 100% nauwkeurig en een T-Shirt uit de winkel is nooit helemaal symmetrisch. Om het patroon toch symmetrisch te krijgen gaan we als volgt te werk:
Laat het patroonpapier nog steeds dubbelgevouwen liggen, vouw het geheel nu precies dubbel in de lengte. Knip het patroon uit over de gaatjes en over de neklijn van het achterpand. De gaatjes zullen niet precies op elkaar liggen, neem een gemiddelde. Haal de twee patroondelen nu uit elkaar en knip bij één van de twee de neklijn van het voorpand uit.Maak nu op dezelfde manier een patroon voor de mouwen. Leg de mouw op een dubbelgevouwen stuk patroonpapier, met de bovenkant van de mouw tegen de vouw van het papier aan. Neem de naden weer over door middel van prikjes. Knip over de gaatjes heen en vouw het papier open. Dit is het patroon voor de mouwen!Je hebt nu het basispatroon voor je T-Shirt getekend! Over twee dagen gaan we verder met het knippen van de stof.3 opmerkingen:

  1. Wat een goed idee! Ik neem aan dat je een enkel vel papier kunt gebruiken als de voor- en achterkant afwijken van elkaar?

    BeantwoordenVerwijderen