16 september 2014

T-Shirt Sew Along: Stof knippenDeel 2 van de T-Shirt Sew Along! Hoe je een basis naaipatroon voor je T-Shirt tekent zag je HIER. Vandaag gaan we de stof knippen.
 Wat heb je nodig 
• Het zelfgetekende naaipatroon
• Stof (tricot/ jersey - aan 1 meter voor een volwassene heb je genoeg, voor kinderen kan het met minder stof)
• Eventueel contrasterend tricot voor mouwen en/ of boordjes
• Strijkplank & strijkijzer, liniaal, meetlint, potlood, stofschaarStap-voor-stap
Vouw de twee zijkanten van de stof naar het midden toe, met de goede kant van de stof naar binnen. Links en rechts ontstaat er zo een stofvouw. Leg de (dubbelgevouwen) patronen voor het voor- en het achterpand links en rechts tegen deze stofvouwen aan.
Teken een naadwaarde van 1 cm rondom de patroondelen. Werk je het T-Shirt niet af met een boord aan de onderkant, teken dan 2 cm naadwaarde aan de onderkant van de patroondelen.
Knip de stofdelen uit.Vouw een stuk stof dubbel (dezelfde stof of een andere kleur) en leg het patroondeel voor de mouwen erop. Teken er 1 cm naadwaarde omheen, knip de stof uit: je hebt nu twee mouwen.Knip een stuk (contrasterende) stof voor de halsboord. Bereken eerst hoe lang de boord moet worden: 
• Meet met een meetlint op het naaipatroon hoe lang de ronding van de hals van het voorpand en van het achterpand is, tel dit bij elkaar op.
• Vermenigvuldig dit getal met 0,85 (rond het af tot een rond getal) en tel er 2 cm bij op
• Knip een strook stof met deze lengte en een breedte van 4 cmWil je ook (contrasterende) boordjes aan de mouwen of onderaan het shirt, dan bereken je de lengte van de stroken stof die je nodig hebt op dezelfde manier als hierboven beschreven.
Dit zijn al je stofdelen! Wil je het T-Shirt nog voorzien van een applicatie van stof of flockfolie, of een opdruk met textielverf, dan is het het handigst om dit te doen voordat je begint met naaien. 


De stoffen zijn geknipt en liggen helemaal klaar om aan de slag te gaan! Morgen beginnen we met het in elkaar naaien van het T-Shirt.

Voor uitgebreide naailessen voor het naaien van je eigen T-Shirt kun je de Online Workshop volgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten