18 juni 2015

DIY - Zelf BiaisBand makenMaak je de Sorbetto Top, dan kun je kiezen om de hals en armsgaten af te werken met bijpassend of contrasterend biaisband. Je hebt biaisband nodig van ± 1,2 cm breed, kant-en-klaar gekocht óf zelfgemaakt.

Hier zie je hoe je het biaisband zelf kunt maken. Ik gebruikte dezelfde stof als ik ook voor de Top gebruik, dat vind ik het mooist.

Op de blog van Colette Patterns zie je een tutorial hoe je uit een lapje stof in één keer een sliert biaisband maakt, ik maak zelf het liefst eerst stroken stof die ik daarna aan elkaar naai. Het is maar net wat je het makkelijkst vindt!
Biaisband wordt schuin van draad geknipt, zo is het een beetje rekbaar en kun je het gebruiken om ronde stukken stof af te werken. We gaan dus diagonale stroken stof knippen:
• Neem een lap stof (een restje van je Top, of een andere kleur) en zorg dat de zijkanten recht geknipt zijn.
• Vouw de punt van de stof rechtsonder naar de lange kant erboven, zodat er een driehoek ontstaat. De vouw van de stof loopt precies diagonaal
• Strijk de vouw goed in de stof, vouw de stof open en knip de diagonaal door


• Knip of snij stroken stof van 2,5 cm breed, evenwijdig aan de diagonaal die je net doorknipte. Ik vind snijden met een rolmes het nauwkeurigst, maar netjes knippen kan ook.


De stroken stof die je nu hebt naai je aan elkaar. Leg steeds twee stroken met de goede kant op elkaar, zoals op de foto links onder. Er steekt aan twee kanten een klein driehoekje uit, je naait de stroken op elkaar tussen die uitsteeksels in. Vouw de stof open en strijk de naad open. De twee uitsteekseltjes aan de zijkant knip je eraf.
Ga zo door tot je een lange strook stof hebt, genoeg om al je stofranden mee af te werken.


Van deze strook stof gaan we het biaisband strijken. Je hebt hier hele handige apparaatjes voor, waar je de stof doorheen trekt, zodat de zijkanten naar binnen worden gevouwen. Ik had niet de goede maat in huis voor het biaisband dat we nodig hebben voor de Top, dus ik deed een trucje met kopspelden ;-)

• Steek een speld door de hoes van je strijkplank, zodat er een opening van 2,5 cm tussen het begin en eind van je speld zit.
• Op ± 3 cm rechts van de eerste speld steek je nog een speld, maar nu met een opening van 1,25 cm. Zorg dat de smalle opening precies in het midden zit ten opzichte van de brede opening


Als je nu de strook stof onder de speldjes door trekt, zie je dat de zijkanten van de stof naar binnen worden gevouwen. Aan het begin van de strook (en bij de naadjes waar de stroken aan elkaar zitten) moet je de stof even helpen met de hand, de rest gaat vanzelf. Als je de stof door de speld met de smalle opening heen trekt strijk je de vouwen die ontstaan goed in de stof. Ga zo door tot de hele strook stof op is.


En voila, een hele rol zelfgemaakt biaisband!
Morgen gaan we dit band aan de hals en armsgaten van de Sorbetto Top naaien.


3 opmerkingen:

  1. Werkt dit alleen met katoen of ook met tricot?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zou ook met tricot moeten kunnen, maar dan zou ik het biaisband maken met de rek van de stof in de breedte (dus niet diagonaal). En niet te hard eraan trekken zodat de stof goed in vorm blijft.

      Verwijderen