19 juni 2015

Sorbetto Top - AfwerkingHallo allemaal!
Vandaag gaan we de Sorbetto Top afmaken :-)

De vorige keer naaiden we het voor- en achterpand aan elkaar, nu gaan we alle stofranden afwerken. De hals en armsgaten met biaisband en de onderkant met een zoompje.
Je hebt biaisband nodig van 1,2 cm breed. Dit kun je zelf maken, of kopen in een stof- of fourniturenwinkel of -kraampje op de markt.

In het patroon komt het biaisband aan de buitenkant van de Top, je kunt er ook voor kiezen dat het biaisband aan de binnenkant zit. Je ziet dan alleen het stiksel aan de buitenkant. Volg de stappen hieronder dan net omgekeerd!
Biaisband Bevestigen
Ik laat hier zien hoe je de hals afwerkt, de armgaten gaan op dezelfde manier.
• Leg de goede kant van het biaisband op de binnenkant van de Top. Vouw de rechterkant van het biaisband open en laat de rand van het biaisband langs de rand van de stof lopen.
• Speld het begin van het biaisband aan de achterkant van de hals vast, laat het band een stukje voorbij het midden uitsteken en steek het speldje precies middenachter.
• Zoals de stof op deze foto ligt begin je met naaien op ongeveer 2 cm onder de speld. Naai precies in de vouw van het biaisband en volg de hele stofrand rondom de halsopening (je kunt het band eerst helemaal rondom vastspelden als je wil, ik doe dat niet).


• Als je bijna rond bent, tot ongeveer 2 cm voordat je bij het middenachter van de Top bent, stop je met naaien en hecht je de draad af. Knip het biaisband af op ongeveer 10 cm van waar je stopte met naaien.


•  Leg de top voor je op tafel, leg het rechter stukje van het biaisband langs de halsopening en vouw het uiteinde dubbel. Zorg dat de stofvouw precies op het middenachter van de Top zit, strijk de stofvouw even goed in de stof met je vinger.
• Leg het andere uiteinde van het biaisband over het omgevouwen stukje heen en speld de uiteindjes op elkaar, op de stofvouw (goede kanten van de stof op elkaar).


• Zorg dat de uiteinden van het biaisband helemaal opengevouwen zijn aan de zijkanten, naai de uiteinden op elkaar over de stofvouw van het ene uiteinde heen. Knip de overtollige stof af, houd ongeveer een naadje van 5mm over.


• Vouw het naadje van het biaisband open, speld het op z'n plaats langs de halsopening. Het past als het goed is precies!
• Naai het laatste stukje wat nog open was vast langs de hals.


• Vouw nu het biaisband over de stofrand heen, zodat de goede kant van het biaisband aan de goede kant van de stof komt.
• Naai het band helemaal rondom (zo dicht mogelijk langs de rand van het biaisband) vast.


• Volg dezelfde stappen voor de armsgaren, zorg ervoor dat het naadje van het biaisband op de naad onder de oksel terechtkomt.
• Strijk na het naaien het biaisband even goed plat


Zoom Naaien
De onderkant van de Top wordt afgewerkt met een zoompje van 1 cm. Hier lees je hoe ik het zelf handig vind om een zoom te naaien:
• Teken langs de onderkant van de Top, aan de binnenkant van de stof, helemaal rondom een lijn op 2 cm van de stofrand (met kleermakerskrijt of iets dergelijks)


• Strijk de stofrand naar deze lijn toe (je hebt dan een stofvouw van 1 cm). Strijk de stof nog een keertje om, zodat de rafelrand in de zoom verdwijnt.
• Stik de zoom vast, vlak langs de open stofrand. Probeer hierbij het stiksel overal op dezelfde afstand van de onderkant te naaien.


Strijk de zoom nog eens goed, en strijk gelijk je hele Top. Want hij is helemaal klaar, jeuj!!


Hier is mijn resultaat, ik ben benieuwd om jullie Tops ook te zien als ze klaar zijn.
Ik hoop dat je wat hebt bijgeleerd van deze Sew Along, of dat je het gewoon gezellig vond om samen deze Top te naaien. Ik vond het in ieder geval leuk om te organiseren, dus wie weet volgt er nog wel eens een Sew Along!
We gaan samen aan de slag met het Colette Sorbetto Top NaaiPatroon! Aan de hand van het bestaande patroon leg ik stap-voor-stap uit hoe jij je eigen Sorbetto Top naait. Dus kies een mooie stof uit en doe mee!
Veel plezier :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten