8 juni 2015

Sorbetto Top - Maak het PatroonHallo allemaal! Vandaag gaan we van start met de Sorbetto Top Sew Along. Ik heb er zin in, en ik heb al van een aantal dames gehoord dat ze meedoen, leuk!

Vandaag beginnen we bij het begin: het uitprinten, samenvoegen en uitknippen van het Patroon, eventueel met extra aanpassingen.

Het Patroon is een gratis naaipatroon van Colette Patterns en kun je HIER vinden. Je bestelt hem via de website van Colette en kunt hem daarna als PDF gratis downloaden op je computer.

Aan de slag!

Printen, knippen & plakken
Als je het patroon hebt gedownload kun je hem uitprinten. Ik printte zelf alleen de patroondelen uit (pagina 10 t/m 25), de werkbeschrijving niet. Die lees is dan wel op mijn scherm, in verband met papierverspilling ;-)
• Let op: kijk bij het printen goed of de instellingen van de printer goed staan. De grootte van de afdruk moet 100% zijn. Zo niet stel dit dan handmatig in, anders klopt de grootte van de patroondelen niet!
• Op het patroonblad staat een controle vierkant van 4 bij 4 inches, zo kun je controleren of je inderdaad op de juiste schaal hebt geprint (dit is 10,16 x 10,16 cm)

Heb je de patroondelen uitgeprint, knip dan eerst elk papier bij tot een kleinere rechthoek over de lijnen.  Deze rechthoeken ga je aan elkaar plakken. Je ziet langs de zijkanten van de rechthoeken cijfers en letters staan, plak bij elk papier dezelfde cijfer/letter combinatie aan elkaar.
• Gebruik lekker veel plakband en plak de papieren aan elkaar op de achterkant van het patroonblad, over de hele lengte van het papier. Zo worden je patroondelen het stevigst.

Heb je alle papieren aan elkaar geplakt, dan is je patroonblad klaar!


Bepaal je maat
Om je maat te bepalen moet je drie dingen bij jezelf opmeten: borstomtrek, taille en heup. De borstomtrek en heup meet je op het breedste punt, de taille op het smalste punt.
De maten in de tabel zijn in inches: 1 inch is 2,54 cm. De maten die je bij jezelf opmeet in cm's deel je door 2,54 om de maat in inches te krijgen. Daarna kijk je in de tabel welke maat het beste overeenkomt met jouw maten. Meestal passen je maten niet allemaal bij één patroonmaat, neem dan het gemiddelde (mijn buste komt overeen met maat 8, mijn taille met maat 12 en ik nam maat 10, dat ging prima!).
Op je patroonblad trek je de lijnen van deze maat over en knip je de patroondelen uit. De figuurnaden op het voorpand knip je niet uit.
Optie: het patroon verlengen
Mijn vorige Top bleek iets aan de korte kant te zijn, dus ik heb mijn patroon nu verlengd met 5 cm. Ik ben 1.78, dus redelijk lang. Als jij ook lang bent, of je vindt het fijner als je Top wat langer wordt, dan kun je je patroondelen als volgt verlengen:
• Teken op allebei de patroondelen, vlak onder het merkteken dat op de zijkanten staat (<) een horizontale lijn. Deze lijn moet haaks staan op de stofvouw-kant van de patroondelen.
• Knip de patroondelen door over deze lijn.
• Knip van een vel papier stroken uit van 5 cm (of meer of minder, als je het patroon meer of minder wil verlengen)
• Plak een strook papier tussen de boven- en onderkant van de patroondelen. Gebruik ook nu weer plakband over de hele lengte van het papier.

Als je op deze manier je patroon verlengt dan blijft de breedte van de zoom aan de onderkant hetzelfde. Zou je je patroon aan de onderkant verlengen door daar extra cm's aan te tekenen dan loopt je Top aan de onderkant wat breder uit.


Zo zien je patroondelen er uiteindelijk uit! Eventueel met wat extra lengte ertussen. Heb je een extra grote boezem (wat ik niet heb ;-) ), dan is er ook nog de mogelijkheid om je patroon daarvoor aan te passen. Ik ga daar niet op in, maar HIER kun je daar een duidelijke tutorial over vinden. Verder neem je dan dus de patroonmaat die past bij je taille en heup omtrek.


Morgen gaan we verder en gaan we de stof knippen. Heb je al een stof gekozen? Was hem dan alvast uit om hem voor te krimpen en strijk de stof mooi glad als hij nog licht vochtig is. Meer tips over het voorwassen van je stoffen lees je HIER.
Dit is de stof waar ik mee aan de slag ga!
We gaan samen aan de slag met het Colette Sorbetto Top NaaiPatroon! Aan de hand van het bestaande patroon leg ik stap-voor-stap uit hoe jij je eigen Sorbetto Top naait. Dus kies een mooie stof uit en doe mee!
Veel plezier :-)

3 opmerkingen:

 1. kan deze ook in een tricot gemaakt worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij wel! Kijk anders even op de Seamwork website bij het patroon, daar staat dat waarschijnlijk wel bij!

   Verwijderen
  2. waar vind ik de patroon om topjes te maken

   Verwijderen