22 september 2015

Leren BreienOoit kon ik wel een beetje breien. Gewoon rechte dingen, zoals een sjaal. Maar dat is best lang geleden! En ik wil zo graag mijn eigen truien, vesten en sokken kunnen breien (in het kader van de HandMade Wardrobe). Omdat ik gebreide kleding toch mooier vind dan gehaakte kleding.. Maar dat lijkt me zo ingewikkeld! Tijd om mijn breikunsten weer eens op te frissen en gewoon weer te beginnen bij het begin. En daarna gewoon eens kijken hoe ver ik kom, misschien lukt het wel gewoon!

Breinaalden had ik nog, in verschillende soorten en maten, van allerlei oma's geërfd. En ook bolletjes wol heb ik in overvloed. Aan de slag dus!
Ik zocht op internet naar filmpjes om te leren breien en vond deze twee gratis online breicursussen:
• Filmpjes van WolPlein
• Breiles op de NTR Thuisacademie
Bij de eerste leer je verschillende steken en technieken aan de hand van korte filmpjes, bij de tweede leer je ook de basis maar werk je echt toe naar projecten. 

Hier zie je mijn proeflapje, dat ik maakte met de eerste paar filmpjes van WolPlein. Toen ik eenmaal bezig was kwam alles van vroeger wel weer een beetje boven! Steken opzetten, recht en averecht, tricotsteek en boordsteek. Maar ik moet mijn aandacht er wel goed bijhouden, anders ga ik de mist in.. Zoals je hieronder ziet bij mijn boordsteek ;-)


Nu ben ik begonnen met een 'echt' breiwerkje. Ik begin makkelijk: met vingerloze handschoenen. Gewoon een recht lapje, dat je als laatste dichtnaait tot een handschoen met een gat voor de duim. Ik gebruik het patroontje van de blog van IngThings.
So far so good.. :-) Benieuwd of het me ooit lukt om een trui of sokken te breien!

13 opmerkingen:

 1. Ah leuk ik blijf je breikunsten volgen :). Er ligt ergens nog een halve sjaal waar ik jaren geleden aan begonnen ben. Ik krijg alleen zo snel last van m'n polsen met breien. Dus dat doe ik niet meer. En toen mn oudste baby was heb ik met drie of vier (weet niet meer) pennen wantjes proberen te breien. Met behulp van filmpjes op youtube. Ik ben linkshandig, dus ik doe het waarschijnlijk anders. Haken doe ik ook andersom, waardoor de buitenkant soms binnen moet... Hierdoor snap ik niet altijd hoe ik het nou moet doen.
  Aan sokken breien zat ik deze week nog te denken. Ik ben nu druk met kleding voor mijzelf te naaien. Ik heb nu ook tutorials voor bh's gevonden, lijkt mij zo gaaf om te kunnen! En toen bedacht ik dat ik alleen nog sokken moet leren maken en dat ik dan wel zo'n beetje alles zelf zou kunnen maken (maar of dat ooit lukt?).

  Succes in ieder geval met het breien, misschien waag ik ook ooit nog een poging

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm net mn breipennen opgezocht en een tutorial erbij gehaald... En gauw weer gestopt.. Misschien een keer proberen zonder peuters erbij.

   Verwijderen
 2. Kijk de een kan dit beter, de ander dat. Nu kan ik wel breien, ook sokken, maar heb ik nog nooit met een tweelingnaald genaaid. En ik heb heel veel kleding gemaakt voor mijn kinderen.
  Ga het snel eens proberen. Bedankt voor de uitleg.
  Fijne dag, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja hoor! Ook ik ben ooit gewoon met alleen de rechte steek begonnen en echt hoor! Ik ben inmiddels een super trotse bezitter van mijn allereerste zelfgebreide sokken! Het heeft wat voet in aarde gehad, maar ik heb ze!!

  Ik hoop volgende week een leuk patroon te kunnen delen van een 'shrug', een soort vest zonder rits of knopen zeg maar. Gemaakt op naalden twaalf met alleen maar rechte en averechte steken. Het zou een super leuk en mooi beginwerk zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooooh knap joh! Ik ben een haker en geen breier maar als ik dit zo zie denk ik dat ik toch ook maar eens een breifilmpje opzet. Én een paar steken ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mag ik je nog tippen voor een geweldige site http://www.jessica-tromp.nl/index.html met patronen. Ik haak en brei maar incidenteel maar het is wel leuk om te doen.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk om het weer op te pakken. En alle begin is moeilijk. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt en een beetje gevoel ervoor natuurlijk, komt de rest vanzelf. Maar sokken op 4 naalden? Daar begin ik maar niet aan. Ik ben altijd mijn pennen kwijt met zulk werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan alleen haken, vreemd genoeg heb ik voor breien geen aanleg of zo lijkt het toch :D Ik stel me tevreden met kleine haakwerkjes (slingers enzo). Veel succes ermee weer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oefenen oefenen oefenen... Ik ben sinds vorige week gestart met het geven van workshops breien en haken.
  Dat is de tip die ik aan mijn 'cursisten' meegeef... Oefening baart kunst. Je moet je echt die handelingen eigen maken. Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk! Ik kon eerst breien en daarna pas (sinds vorig jaar pas) haken. Breien heb ik mezelf geleerd toen ik tijdens mijn zwangerschap van de 2e 11 weken volledige bedrust heb moeten houden. Als je het vaak genoeg doet, kan je het (bijna) met je ogen dicht ;) (of iig met je ogen op de tv gericht :)) Ik ben benieuwd naar je werkjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Breien, dar is bij mij het hele handwerk-avontuur ooit mee begonnen! Daarna aangevuld met haken, dan naaien, tot nu alleen nog maar het laatste. Het kriebelt wel om de breipennen weer op te nemen, ik heb nog een wol-stash om u tegen te zeggen in mijn kast. En, een brei-tip: maak je zeker lid van Ravelry! Een gratis brei- en haak- community met massa's informatie over wol, naalden, patronen, …! Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu kun je dus ook zelfgebreide boorden aan je kleding zetten mocht je boordstof een keer op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen