4 november 2015

DIY - Lavendel Zakjes


Een tijd geleden snoeide ik de bijna uitgebloeide lavendel bloemetjes uit de tuin. Ik hing ze te drogen met het idee er later geurzakjes van te maken. Vandaag waren ze goed genoeg gedroogd om dat ook eindelijk te gaan doen!
Ik maakte vier zakjes en hing ze in huis op verschillende plekken: in ons halletje (waar vaak hardloopschoenen staan en sportjasjes hangen), in onze mini-slaapkamer, in de kledingkast en in de badkamer. En ze ruiken echt super sterk! Ik weet nog niet zo goed of ik dat eigenlijk wel lekker vind, maarja de geur zal binnenkort wel weer een beetje afzwakken ;-)

Hier lees je hoe je zelf ook Lavendel GeurZakjes kunt maken!
Nodig
• Lavendel struiken
• Restjes stof en lint, bijpassend garen
• Kartelschaar
• Naaimachine


Snoei de lavendel, bind de takjes met bloemetjes in bosjes bij elkaar en hang ze ondersteboven te drogen. Ik deed dat aan het plafond in de garage. Na een paar weken, als de lavendel is opgedroogd, kun je de bloemetjes van de takjes rissen.


Neem restjes stof van ongeveer 10 x 15 cm en leg steeds twee lapjes op elkaar, met de goede kanten van de stof aan de buitenkant. Knip de lapjes rondom bij met een kartelschaar en laat de lapjes precies op elkaar liggen.
Neem een stukje lint van ± 30 cm lang, vouw het dubbel en leg het tussen de lapjes stof. Schuif het dubbelgevouwen lint ongeveer 1,5 cm naar binnen, op 5 cm van de bovenkant van de stoffen.


Naai nu de twee stoffen op elkaar, langs de twee zijkanten en de onderkant. De bovenkant laat je open. Het lintje naai je dus gelijk mee vast.


Vul de zakjes met de lavendel bloemetjes. Een lepeltje is hier handig bij.
Vul ze tot net iets onder het lintje.


Naai als laatste de bovenkant van de zakjes dicht.
Maak een strik in het lintje en klaar is je Lavendel GeurZakje!
Veel plezier :-)


8 opmerkingen:

 1. dat zou ik ook nog wel kunnen op de naaimachine.. Leuk idee en het ruikt ook zo lekker in de kasten..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lavendelzakjes zijn mooi groetjes Marie-Claire

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk idee, volgend jaar komen er bij ons ook lavendel planten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker he lavendelzakjes! :) Ik had ze gevuld met kussenvulling en ong. 2 eetlepels lavendel, daar viel de geur wel van mee. En als je er dan weer in knijpt komt de geur weer tot leven :) .
  Zelf had ik geen zakjes gemaakt maar Lavendeluiltjes ;)
  Misschien ook nog een idee?
  http://www.frisenvrolijk.nl/2015/09/lavendel-uiltjes/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk! Ik heb hier nog een heleboel gedroogde lavendel liggen waarvan ik lavendelsiroop wilde maken. Ik denk dat ik voor de geurzakjes ga :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk idee. Heb wat heerlijk geurende lavendel geplukt in kroatiƫ. Met deze goede uitleg heb ik voor mn kleindochter een mooi zakje genaaid! Austrisnne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super leuk idee! Ik ga het meteen proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen