12 december 2015

Hoe gaat het met de Handmade Wardrobe?Begin dit jaar zag ik een documentaire over de kleding industrie en de wantoestanden die daarin gaande zijn. Dat wist ik natuurlijk al wel, maar om het zo te zien op tv maakte het extra veel indruk op mij, zoals je HIER kunt teruglezen. Zoveel indruk dat ik besloot om geen nieuwe kleding meer te kopen, voor mezelf en liefst ook niet voor de rest van het gezin. En zoveel mogelijk zelf te maken. Een pittige opgave!

Nu het jaar bijna afgelopen is is het tijd om even terug te blikken.
Hier lees je mijn ervaringen. Ging het goed, hoe duurzaam en fairtrade zijn we bezig, was het haalbaar en gaan we ermee door?

Wat (ver)maakte ik voor mezelf?
Nou, niet zo heel erg veel eigenlijk.. Niet zoveel als ik zou willen in ieder geval! Het is toch tijdgebrek, en een beetje het gebrek aan écht goede naaiskils, dat me daarin tegenhoudt.
Maar ik naaide toch wel wat: twee topjes, een bloesje, twee shirtjes, een herfst-jas, een jurk en twee rokken. 


Nou had ik ook niet zoveel nieuwe kleren écht nodig. Mijn kledingkast ligt niet supervol (vooral niet na mijn grote opruim sessie die ik hield in Maart). Maar ik kan het heel goed redden met wat erin ligt. Ik draag dus wel vaak hetzelfde, waardoor mijn kleren wat sneller slijten dan normaal. Ik kwam er laatst achter dat er toch wel een paar dingen echt versleten zijn!
Volgend jaar kom ik er dus niet zo makkelijk meer vanaf ;-)


Wat ik wel echt nodig had was een nieuwe spijkerbroek. Mijn lievelingsbroek was totaal doorgesleten op meerdere plekken en ligt dus op de recycleer-stapel om ooit een tas of iets dergelijks te worden. Zo jammer!
Ik vond in de Knipmode laatst een patroon om een soortgelijke jeans zelf te maken, maar ik heb nog geen tijd en moed gehad om eraan te beginnen.


Wat kocht ik voor mezelf?
Ik maakte niet alles zelf, maar kocht toch ook nog wat: één paar nieuwe gympen (van het duurzame merk Veja), en zo-goed-als-nieuwe bruine laarzen en een zo-goed-als-nieuw jeans (van het duurzame merk Kuyichi), allebei van marktplaats. Ik kon niet wachten tot ik eindelijk zelf een nieuwe jeans had genaaid ;-)

Verder kreeg ik hardloopschoenen voor mijn verjaardag en kocht ik er wat hardloopkleding bij, daar vertelde ik Laatst al over.

En ook ondergoed en sokken kocht ik nieuw, bij hunkemoller en hema. Niet heel verantwoord, maar zelf maken gaat me (nog) niet lukken! Gelukkig doe ik altijd heel lang met mijn ondergoed en sokken, dus toch een klein beetje duurzaam ;p


En de rest van het gezin?
Voor de jongens naaide ik een aantal dingen: wat truien, en onderbroeken van restjes stof. En ik repareerde bérgen met broeken waar toch steeds weer gaten in de knieën vallen, of vermaakte ze tot korte broek.

De jongste zoon had een nieuwe winterjas nodig, die vond ik voor hem tweedehands op marktplaats.

Maar ze kregen ook wat nieuwe kleren. Vooral broeken. De broeken van de oudste zijn toch steeds zo versleten dat ze eigenlijk niet meer door kunnen naar de jongste! Voor allebei nieuwe broeken dus.. Ik vond fijne jeans broeken bij de Hema, met extra stevige stof op de knieën. En ze slijten ook écht minder snel! Heerlijk duurzaam, kleren die langer meegaan :-)
Verder kocht ik voor allebei ook ondergoed en sokken, een zwembroek en schoenen. Dat vliegt er allemaal doorheen met jongens in de groei!

Voor ManLief maakte ik helemaal niks! Aaaaah…. Daar moet maar eens verandering in komen ;-)


Conclusies
• Ik kocht dit jaar echt bijna geen kleren voor mezelf, hoera! Wat ik wel kocht was heel bewust. Dingen die ik écht nodig had, van goede kwaliteit, zo duurzaam mogelijk en waar mogelijk tweedehands. Goed bezig dus!
• Ik ga het niet volhouden om alle kleding voor het hele gezin zelf te maken. Geen tijd en geen skils! Maar het is leuk om te doen, dus met kleding naaien en vermaken ga ik zeker door. En het moet ook geen 'moetje' worden natuurlijk, maar gewoon een hobby blijven.
• Het blijft de bedoeling dat áls ik iets koop het tweedehands kleding is of anders in ieder geval 'schone' kleding. Dus van biologische stoffen en fair trade gemaakt. Bewust consumeren, geen super goedkope wegwerp-kleding.
• Als je kleding koopt die eco en fair trade is dan stimuleer je ook de 'schone' kleding-industrie en ontmoedig je de 'vuile' wegwerp-kleding industrie. Vraag en aanbod, hoe meer mensen 'schone' kleren kopen hoe beter! Ook een goede reden om niet álles zelf te maken natuurlijk.
• Het lijkt me goed en nuttig om me eens echt te gaan verdiepen in 'groene' kledingmerken en -(web)winkels, als iemand nog goede tips heeft hoor ik die dus graag!
• En als jullie het leuk vinden dan zal ik ook bloggen over mijn FairWear zoektocht ;-)

10 opmerkingen:

 1. Ik vind het echt super van je en geloof me, je bent een grote inspiratie! Ook hier dezelfde instelling, al doen we het hier nog steeds met oude en vooral gekregen kledingstukken. Ik probeer me te storten op alles zelf breien; een hele uitdaging, maar zeker lekker om ons warm te houden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen over je handmade wardrobe! Een tip voor als je zelf een spijkerbroek gaat maken: gebruik een patroon dat ook echt bedoeld is voor een spijkerbroek, want de fit is anders dan een 'gewone' broek. Een oude broek van jezelf kopieren werkt trouwens ook heel goed. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook ik koop heel veel tweedehands , ook voor mij zelf. Nu wel nieuw nachtgoed voor mij zelf gekocht omdat het in het ziekenhuis niet echt fijn is om in een oud shirt te liggen...Voor thuis vind ik het niet zo'n probleem. tussen je zelfgemaakte spulletjes zag ik denk ik ook een shirt dat ik ook gemaakt heb.Die met dat leuke plooitje voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoedje af zeg! Serieus onder de indruk! Wat een voorbeeld

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch een echte top-prestatie! Die schoenen van Veja, daar ga ik ook eens naar kijken want ik vind ze super! En toch een heleboel gemaakt/vermaakt, dus petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mavieenvert eens checken voor tips en tricks...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Miek,

  Goed bezig. Ik heb het ook eens een jaar gedaan in 2011/2012. Als je het leuk vind om te lezen https://djaktief.wordpress.com/2012/12/20/op-de-valreep/ en de blog daarna. Ik koop eigenlijk nooit meer veel spullen. Met hulp van de opruim theorie van Marie Kondo heb ik mijn kledingkast nog verder geminimaliseerd. Je blogs inspireren me altijd maar de uitvoering blijft nog wel eens hangen bij mij. Nu heb ik ook het aantal recycleprojecten geminimaliseerd en dat helpt. Ik mag van mezelf af en toe iets nieuws maken. Ik heb nog genoeg stof op voorraad.

  Groetje,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gaaf zeg hoe jij het hebt aangepakt! Ik probeer precies hetzelfde, maar ik kan nog niet zo goed naaien. De tijd daarvoor is ook een hele uitdaging;-). Ik vind ook ongelofelijk veel tweedehands, zeker voor mijn meisjes. Ik vind broeken voor mijn zoontje van 5 geloof ik nog de grootste uitdaging. Binnenkort wil ik me aan een harembroekje voor mijn dochter wagen met één van jouw stofjes;-) Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het zou wel leuk zijn als je een tutorial maakt met een echte rits. (mocht je nog aan die jeans toekomen) En hopelijk dit hele jaar weer een project waar we weer aan mee kunnen doen. (de quilt van vorig jaar was niet helemaal mijn ding)En ik ben benieuwd met wat voor mannen kleding je komt!

  BeantwoordenVerwijderen