16 februari 2016

Gaten Repareren in Jeans - Onzichtbaar


Ik heb al veel vaker geschreven over het repareren van gaten in (spijker)broeken. Vooral de broeken van de kinderen waren vaak aan de beurt! Maar deze keer had ik zelf twee broeken met een scheur in de broekspijp. Kan heel hip zijn, maar ik wilde ze toch liever dicht ;-) Bij de jongens maak ik nog wel eens een leuke opvallende knielap, maar bij mijn broeken wilde ik de reparatie zo onzichtbaar mogelijk maken.

Omdat een vastgenaaide applicatie met de naaimachine het stevigst is moest ik eerst de broekspijpen open maken. Gelukkig hadden allebei mijn broeken een makkelijke zijnaad om los te tornen. Soms zijn de naden samen vastgenaaid met een overlock-stiksel en ben je eeuwig bezig met je tornmesje. En zit je onder de draadjes. Maar bij deze broeken gelukkig niet, alleen de zijnaad zelf hoefde open.

Ik zag laats ergens een tip over werken met een tornmesje: als je het rode bolletje aan de onderkant houdt (om de stof te beschermen) kun je zo in één haal het stiksel openmaken. Blijkt dus dat ik dat al jaren 'fout' deed, steekje voor steekje lospulkend.. Maar op deze manier ging het stiksel ging dus supersnel open, kijk maar, ik maakte er zelfs een filmje van ;-) (There's a first time for everyting!)


Als de broekspijp eenmaal open is kun je heel makkelijk bij het gat. Ik streek eerst een vrolijk lapje achter het gat, aan de binnenkant van de broekspijp dus, met behulp van vliesofix. In deze tutorial zie je hoe dat gaat. Ik streek het lapje zo dat je de goede kant van de stof kunt zien aan de binnenkant van de broek. Want wat aan de buitenkant onzichtbaar moet zijn mag van binnen best gezien worden! ;-)


Daarna naaide ik steeds heen-en-weer over het lapje, met een paar millimeter tussen de stiksels.
Ik koos voor garen dat precies paste bij mijn broek, voor een redelijk onzichtbaar resultaat.
Door het gebruik van vliesofix blijft het lapje goed zitten en gaat het niet rafelen. De hoeken van het lapje knipte ik rond bij, als extra preventie tegen rafelen.


Dit is broek nummer twee, die had zelfs twee gaten :-/
Als de lapjes eenmaal goed vast zitten naai je de zijnaad van de broek weer dicht.
Ik gebruik daar de stretch-steek voor, die maakt steeds drie steekjes over elkaar en dat lijkt me wel zo stevig bij een broek-naad.


En hier het eindresultaat!
Je ziet de reparatie wel een beetje natuurlijk, maar deze broeken kunnen best weer even mee.

11 opmerkingen:

 1. Doe ik ook wel eens zo. ik had bloemetjes verwacht, maar je ziet dat leuke stofje helemaal niet :). Hier ook weer wat broeken met gaten. Dus ik mag ook weer. Dit keer ook een van mij. Ik typ op mn telefoon en ik weet niet hoe ik van account kan veranderen, maar ik ben stipjes en datjes .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke manier!

  Http://tussensoepenpatatten.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nahhh dat van het tornen ga ik absoluut uitproberen. En wat heb je het keurig netjes gerepareerd. Top.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Netjes gedaan! Ik zie altijd zo op tegen het opentornen van een broek, maar wie weet op deze manier?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, ik schuif de broekspijp over de vrije arm van de naaimachine. Hoef je de zijnaad niet open te maken. Alleen bij smalle pijpen gaat dit natuurlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super! Bedankt voor de tip!

  Lieve groetjes, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi gedaan! Dank je voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Handig zeg! Zo is dat weer een nieuwe broek uitgespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Overigens zijn die overlocksteken ook snel uit te halen als je je tornmesje tussen de "looper" steken steekt, dus bovenaan tussen de 2 stoflagen in. Als het goed is haal je dan één kan van de "loop" geheel uit en kun je aan de bovenkant van de steek direct de naald-steken loshalen, in één draad. Vervolgens de steek van de andere naald en dan vallen die "loopjes" er zo vanaf.

  Ik kan niet op 't Nederlandse woord komen, maar je moet in ieder geval niet aan de zijkant gaan pulken. Er zijn ook wel Youtube filmpjes van, mocht 't te vaag zijn. :) 'n Overlock heeft namelijk geen spoeltje, dus alles werkt met zo'n loop, op 't moment dat die weg is, is er niks meer wat de draad vast houdt.

  BeantwoordenVerwijderen