9 maart 2016

Tutorial - Een Mandje van StofMandjes heb je nooit genoeg, altijd fijn om vanalles en nog wat in op te bergen uit het zicht. En als je een heleboel restjes stof hebt liggen is dit daar een heel goed project voor! Gebruik stoffen die over zijn van je vorige projecten en die leuk staan in je huis.
Ik maakte dit mandje met een waterdichte binnenkant als plantenpot, maar je kunt het ook als opbergmandje gebruiken voor rommeltjes of voor je handwerkproject.

Hier lees je hoe je zelf zo'n mandje maakt, het formaat dat ik hier maak is precies groot genoeg om een plantenpotje in te zetten. Maar een grotere mand maken kan natuurlijk ook!Wat heb je nodig
• Stevige stof voor de buitenkant en de binnenkant (ik nam canvas voor de buitenkant en geplastificeerd katoen voor de binnenkant, katoen verstevigen met vlieseline kan ook)
• Meetlint, kopspelden, potlood en schaar
• Naaimachine en bijpassend garen

Stap-voor-Stap
knip de stof op maat: knip een stuk stof van 18 bij 45 cm en een rond stuk stof met een doorsnede van 13,7 cm, doe dit voor de buitenkant én voor de binnenkant.


Naai nu twee losse mandjes, doe het volgende voor de buitenkant en de binnenkant van het mandje:
Leg de rechthoekige lap stof dubbel, met de goede kant van de stof aan de binnenkant. Naai de korte kanten van de stof aan elkaar met een naad van 1cm, zodat er een rond stuk stof ontstaat. Dit is de zijkant van het mandje.


Aan de onderkant van deze zijkant maak je nu kleine markeringen: recht tegenover de naad, en op de helft van de naad en je 1e markering tegenover elkaar. Op het ronde stuk stof (de bodem) maak je ook vier markeringen op gelijke afstanden rondom. Dit kan door kleine knipjes in de naadwaarde te maken, of zet streepjes met een potlood.

Speld de bodem in de zijkant van het mandje, met de goede kanten van de stof op elkaar. Leg hierbij de vier markeringen van de zijkant en de bodem netjes op elkaar en verdeel de rest van de stof er gelijkmatig tussen. Naai de bodem vast met een naad van 1cm.
Let er bij het spelden van geplastificeerde stof op dat je de speldjes in de naadwaarde steekt of gebruik clipjes om de stof op elkaar te houden, de spelden maken gaatjes die niet meer weggaan.


Je hebt nu twee losse mandjes, die we in elkaar gaan naaien:
Schuif de binnenkant van het mandje netjes in de buitenkant (de goede kanten van de stoffen liggen op elkaar, zoals je op de foto ziet zit de buitenkant van het mandje binnenstebuiten en de voering niet).


Zorg dat de bovenkanten precies langs elkaar lopen en leg de zijnaden netjes op elkaar, speld eventueel vast (weer in de naadwaarde blijven). Naai de stoffen aan elkaar vast langs de rand met een naad van 1cm, maar laat een stukje van ongeveer 7cm open.Keer het mandje met de goede kant naar buiten via de opening, duw de binnenkant van het mandje netjes naar binnen. Zorg dat de bovenkanten van de binnenste en buitenste stof netjes op elkaar komen te liggen, ook bij de keeropening. Naai nog een naadje helemaal rondom, vlak langs de bovenrand. Hiermee sluit je ook de opening.


De bovenkant van het mandje kun je een slag van ongeveer 5cm omslaan, zodat je de stof van de binnenkant ook kunt zien. En het mandje is omkeerbaar, dus dubbelzijdig te gebruiken!


Zet er een gezellig plantje in, of gebruik hem voor restjes wol :-)
Veel plezier!


© By MiekK - Marieke / For personal use only

12 opmerkingen:

 1. Ziet er vrolijk uit! Ik zie er stiekem ook wel wat lekkere broodjes op de paastafel in.. ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi en wat goed en duidelijk uitgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt helemaal gelijk. Je hebt nooit teveel mandjes. Deze zien er mooi en vrolijk uit. Dank je voor de tutorial.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een leuk klein projectie waar ik meen aan de slag kan.

  Lieve groet, dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk en snel te doen! Ga ik ook mee aan de slag :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb hem in het zwart/wit gemaakt met een hengsel/lus eraan.
  Bedankt voor de duidelijke uitleg! top!

  BeantwoordenVerwijderen