28 juli 2016

Boek Review: Alles is HakenEr is weer een leuk nieuw haakboek in town, Alles is Haken van Saskia Laan!
Saskia kun je kennen van haar kleurige Blog, haar werk bij Wolplein waar ze het programma Koffie & Wol presenteert of van de Haken en Kleur boeken die al eerder uitkwamen.

En nu schreef ze dus dit haakboek, met 25 nieuwe, kleurrijke haakprojecten voor jezelf en je huis & tuin. Op instagram zag ik een aantal maanden geleden al een gehaakt vest voorbij komen dat ik ook wel wilde maken. En het patroon staat in dit boek! Dat maakte me erg nieuwsgierig en ik moest het boek hebben.

Hier lees je wat ik van het boek vind.

In het Boek
Alles is Haken staat vol met prachtige kleurige haakwerkjes, zoals we dat van Saskia gewend zijn. De liefde voor haken en gehaakte spulletjes straalt er vanaf. Er staan onder andere een aantal sjaals en omslagdoeken in, en wat dingen om je huis en tuin gezellig te maken zoals kussens, een krukje, een vloerkleed, wat dekens en een vlaggenslinger.
Nou denk je misschien dat dit het zoveelste haakboek is met dezelfde soort patronen, er zijn er zoveel de laatste tijd. Maar deze haakwerkjes hebben allemaal een eigen uniek ontwerp. 


De Patronen
De patronen in het boek zijn aangeduid met een aantal kipjes, één tot drie. Heel grappig! De kipjes geven aan hoe lang je met een project bezig bent. Er staan wat korte en wat langere projecten in het boek.
Het boek begint met een korte uitleg van de haaksteken, voor als je dat nog eens wil nalezen. Ook staan er wat bijzondere steken uitgelegd, die verderop in het boek nog eens worden verduidelijkt met foto's op het moment dat je ze nodig hebt.
Per project staat er beschreven welke materialen je nodig hebt en welke bijzondere haaksteken je eventueel moet gebruiken. Daarna wordt er stap voor stap uitgelegd hoe je te werk gaat aan de hand van een schematische tekening en een beschrijving uitgeschreven per toer. Sommige patronen zijn gebaseerd op een ander patroon uit het boek, wat de beschrijving een stuk korter maakt.


Ik vind de patronen best ingewikkeld af en toe. Je moet goed lezen wat je moet doen en af en toe bladeren naar de uitleg voor een bijzondere steek. Voor een meer ervaren haakster is dit overigens goed te doen. En is het je eenmaal gelukt, dan heb je wel iets moois en unieks gemaakt!


Ik ben inmiddels al begonnen aan een aantal dingen uit het boek. Ik maakte één bloem zoals hierboven, en maakte daar daarna naar eigen inzicht een haarband van ;-) Dat was even een snel-klaar haakwerkje tussendoor.


En ik ben begonnen met het tulpenkrukje. Die vind ik erg leuk, hij is niet moeilijk om te maken maar hij kost wel veel geduld! De basis was vrij snel klaar, de tulpjes die ik er nu op aan het haken ben duren wat langer. Dit wordt een langdurig project denk ik, maar dat geeft niet. Je kunt gewoon rechttoe rechtaan doorhaken zonder erbij na te denken, 'tomeloos' zoals Saskia dat zelf zou zeggen.


Wat ik verder nog heel graag wil maken is het Vest, zoals ik al zei. Dat was immers de eerste reden waarom ik dit boek graag wilde hebben. Het is echt een heel leuk en tijdloos lang vest! Maar ook weer een project dat veel tijd gaat kosten ben ik bang. De bolletjes wol heb ik al in huis gehaald voor een gestreepte variant, na de vakantie ga ik eraan beginnen. Wordt vervolgd dus!


Conclusie
Alles is Haken is een heel mooi en leuk haakboek, met veel must-have haakprojecten erin. Het is wel jammer dat al die leuke projecten zoveel tijd kosten om te maken ;-)
De patronen zijn origineel en vernieuwend, maar soms wel wat ingewikkelder om te maken. Best een uitdaging voor de nog-niet-zo-ervaren haakster, maar met goed lezen en wat hulp zeker goed te doen! Er is op facebook bijvoorbeeld ook een Alles-is-Haken groep waarin je vragen kunt stellen en je resultaten kunt laten zien.
Informatie
• Titel: Alles is Haken
• Auteur: Saskia Laan
• ISBN: 9789043918855
• Paperback
• Uitgeverij: Kosmos
Inkijkexemplaar
• Verkrijgbaar bij Boekenwereld.com
Dit is een gesponsord bericht, ik kreeg het boek toegestuurd van de uitgeverij. Maar alles wat ik opschreef was mijn eigen mening!
BewarenBewarenBewarenBewaren

3 opmerkingen:

 1. Handig om zo iets meer over dit haakboek te lezen. Jouw krukje wordt echt mooi. Gewoon rustif steekje voor steekje doorhaken en opeens ben je aan het eind. Goed om te weten dat het boek geschikter is voor mensen met wat haakervaring.
  Ik ben benieuwd hoe jouw vest wordt.

  Veel haakplezier, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk boek he? Het vest staat ook bij mij bovenaan mijn lijst.... Garen ligt klaar... nu nog tijd voor het tomeloze haakwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook zo blij met het boek! Ik ben nu bezig aan het vest, maar ben al een aantal keer de mist in gegaan hihi. Nu gaat hij geloof ik goed :-) En het krukje wil ik ook nog gaan maken, die van jou ziet er al mooi uit.
  Leuk blog heb je, ik ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen