1 april 2014

Techniek: Biaisband BevestigenHoe je zelf Biaisband maakt las je al eerder, hoe je het gebruikt is een  heel ander verhaal ;-)

Biaisband aanzetten kan een heleboel stress opleveren, het gaat vaak mis of niet zo netjes.

Met deze tips hoop ik jullie een beetje over je Biais-Angst heen te helpen. Hier zie je hoe ik Biaisband gebruik op drie manieren, het kan zijn dat je het zelf anders doet, of handiger, maar zo werkt het voor mij!


1. Biaisband aan één kant


Je kunt Biaisband gebruiken om zomen mee af te werken, bijvoorbeeld aan de rand van een halsopening, mouwen of de onderkant van een rok. Hiervoor gebruik je smal Biaisband, van 1 of 1,5 cm breed.

Door Biaisband te gebruiken als afwerking van een stofrand ontstaat er een mooie, gelijkmatige zoom en je hebt minder stofverlies. Het is ook leuk om een contrasterend bandje te gebruiken.
Hoe ga je te werk
1. Vouw het Biaisband aan de rechter kant open en leg het Band met de goede kant naar beneden op de goede kant van de stof. Begin met naaien op 1 cm van het uiteinde van het Biaisband, naai over de stofvouw heen.
2. Naai door tot je bijna rond bent, vouw het beginnetje van het Biaisband 1 cm naar binnen en naai het uiteinde van het Band hier overheen.
3. Vouw het Biaisband helemaal om de stof heen, naar de binnenkant van de stof toe. Naai nu het Biaisband vast, vlak langs de zijkant. Zorg dat je de uiteinden netjes onder het Biaisband wegwerkt. Naai helemaal rondom en je Zoompje is klaar!


2. Biaisband aan beide kanten


Je kunt Biaisband ook gebruiken om de stof heen om de rand van bijvoorbeeld een deken, de onderkant van een rok of andere stofranden af te werken.

Je naait dan eerst het Biaisband vast op één kant van de stof, daarna sla je het Band om de stof heen en naai je het definitief vast. Dit kan met de hand met een onzichtbare steek (zoals op de foto hiernaast), of met de naaimachine zoals ik hieronder uitleg.
Hoe ga je te werk
1. Vouw het Biaisband open en leg het met de goede kant naar beneden op de achterkant van de stof, precies langs de rand. Vouw de linker hoek van het Band naar binnen. Begin te naaien bij het uiteinde van het Biaisband, over de rechter stofvouw heen.
2. Naai door tot je helemaal rond bent, naai het Band nog een stukje over het begin heen.
3. Vouw nu het Biaisband over de rand van de stof heen en leg het netjes nét over je zojuist genaaide stiksel.
4. Naai het Biaisband rondom vast op een ongeveer 2 mm van de zijkant. Als het goed is naai je op de achterkant nu óók vlak langs het randje van het Band, check dit af en toe ;-)
(Moet je de hoek om met je Biaisband? Lees dan HIER hoe je dat doet!)


3. In één keer vastnaaien


Bij rechte stukken stof die ik wil afwerken met Biaisband om de stof heen, naai ik het ook wel eens in één keer vast. Dit kan bijvoorbeeld bij een zakje op een tas of bij een vlaggenslinger.

Dit kan alleen netjes bij rechte stukken stof of bij lichte rondingen!
Zo ga je te werk
1. Neem Biaisband van minimaal 2 cm breed en strijk het Heel Nauwkeurig dubbel in de lengte.
2. Leg het Biaisband netjes om de stofrand heen en naai het vast op ongeveer 2 mm van de rand van het Band. Je naait dus de boven- en onderkant van het Biaisband tegelijk vast. Dit kan met een rechte steek, maar met een zigzag-steek weet je zeker dat je de rand van het Biaisband op de achterkant goed mee naait.


Ik hoop dat naaien met Biaisband nu goed gaat lukken!
Veel NaaiPlezier!

5 opmerkingen:

 1. dank je wel voor de uitleg ik snap het nu
  groetjes jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ging super! Alleen staat de hals helemaal naar buiten open. Wat deed ik fout? Het is geen rekbare stof.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien heb je toch een beetje te ruim biaisband gebruikt? Als het wat strakker zit dan trekt het de stof van de hals mee naar binnen zodat hij plat blijft zitten.

   Verwijderen
 3. Ik heb per abuis het biaisband aan de verkeerde kant van de stof gestreken. HELP! Hoe krijg ik het er weer vanaf?

  Claudia, een onervaren biaisband gebruiker

  BeantwoordenVerwijderen