22 mei 2015

Handmade Wardrobe: Sorbetto Top


Ik had het beloofd: hier het resultaat van de Rok die ik kapot knipte om er wat nieuws van te maken!

Ik maakte een Sorbetto Top, een gratis patroon van Colette Patterns dat ik altijd al eens wilde uitproberen. Het patroon is erg eenvoudig: een voor- en achterpand en geen sluiting. Het Topje is dus redelijk wijd, wat ook zo hoort. Lekker luchtig in de zomer! Op de voorkant zit een plooi om de Top toch nog even wat extra's te geven. Maar je kunt hem ook maken zonder plooi, of de halslijn rimpelen in plaats van plooien.

Het meeste werk was het printen, knippen en plakken van het patroon. Maar nu heb ik wel een goed basispatroon liggen om talloze zomertopjes te maken!


Ik knipte de stof weer van de Rok af, hij was gelukkig breed en lang genoeg om de Top te kunnen maken. De bovenkant van de Rok bewaar ik nog even, misschien maak ik er nog eens een 
andere Rok van ;-)


De Top zelf zat zo in elkaar, de afwerking met biaisband kostte wat meer tijd. Eigenlijk moet het band aan de buitenkant komen, maar ik had daar geen geschikt biaisband meer voor liggen. Als ik smal, zwart biaisband zou hebben gehad dan had ik het wel aan de buitenkant genaaid! Maar nu dus wat breder, blauw biaisband aan de binnenkant. Zie je niks van als ik de Top aan heb..


De onderkant van het naaipatroon verlengde ik met 2 cm, maar dat had eigenlijk nog wel wat meer gemogen (ik ben wat langer dan gemiddeld). Weer wat geleerd voor de volgende Top! De stof die ik gebruikte had een leuk randje aan de zelfkant, dat gebruikte ik als onderkant van mijn Topje, met een zo smal mogelijke zoom.


En hier het eindresultaat! Het is nog wat fris, dus ik draag hem nog even met een vestje. Maar voor de zomer heb ik er alvast een fijne Top bij :-) En er zullen er nog wel meer volgen, het is zo'n makkelijk en veelzijdig Patroon!

Patroon: Sorbetto Top
Ik (maat 38-40) nam maat 10, zou misschien nog net wat smaller kunnen
Stof: Vintage, gerecycled van Rok
Ketting: zelfgemaakt

Ja, mijn spiegel is inderdaad een beetje vies ;-)

Ps. Het idee spookt een beetje door mijn hoofd om een Sew Along te organiseren met dit Patroon. Zodat iedereen stap-voor-stap samen met mij ook zo'n Top kan naaien, via mijn Blog. Zouden jullie dat leuk vinden en meedoen?

Fijn weekend!

22 opmerkingen:

 1. Wat een leuke eenvoudige top. Ik zou hem voor mijzelf ook iets langer maken. Je hebt een hele leuke stof daarvoor gebruikt. Zo zie je maar, niet te snel kleding waar een behoorlijke hoeveelheid stof aan zit, wegdoen!
  Ik doe mee om zoiets met elkaar te naaien, ik kan het alleen ook maar resultaten van anderen zien is altijd leuk. Groetjes Truus.

  BeantwoordenVerwijderen


 2. Leuke stof!
  Ik heb deze top een paar weken geleden gemaakt, maar zonder de biais. Mijn stof was een beetje doorzichtig dus heb ik alles gevoerd (er een soort ombeerbare top van gemaakt dus), en zo ineens het biais-probleem opgelost. Ik heb nog nooit biais gebruikt en ben er een beetje bang van. Dus als je een sew along organiseert doe ik zeker mee, vooral als je uitlegt hoe dat moet met die biais ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke top! Ik had het patroon ook al gepind, maar heb 'm nog nooit gemaakt.
  Ik ben al lang op zoek naar het ultieme topjespatroon (heb al over verschillende pogingen geblogd en bij mij zijn ze ook bijna altijd te kort), dus ik ben benieuwd naar het vervolg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Altijd leuk!! Ik zou graag meedoen met een Sew Along al weet ik niet hoe ik de komende weken in mijn tijd zit....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wil eventueel wel proberen mee te doen, als ik geschikte stof vind. Ik ga voorlopig niets kopen, want de stapels worden een beetje te groot hier, en ik kan niet volgen. http://wollebolbyeefje.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Ik ben ook lang (en dun net als jij) en dacht altijd dat dingen met plooien niet zo bij m'n figuur zouden passen. Maar deze staat jou superleuk, en aangezien ik je manier van uitleggen altijd superfijn vind zou ik ook wel meedoen met een sew along.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk topje! Leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, dat patroontje ligt hier ook klaar, kmoet alleen nen trap onder mijn achterste krijgen om eraan te beginnen. Laat die sew along maar komen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw die is leuk! Dankjewel voor de tip. Bij de foto's van het patroon zou ik niet snel een kriebel krijgen om de top te maken, maar bij jouw versie wel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Patroon ligt ook hier an lang afgedrukt, maar nog nooit gemaakt. Ik doe graag mee, als het niet te snel is, want mijn machines zijn binnen voor onderhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wil jouw uitleg best wel volgen om deze te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een hele mooie top is het geworden ! Ik zie zo een Sew Along wel zitten. Kondig je hem dan tijdig aan wanneer ie van start gaat ? Zodat we tijd hebben om alles te verzamelen wat we nodig hebben ? Dankjewel !

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk! Toevallig net vandaag op een andere blog (zowiezo) net hetzelfde bloesje gezien en ik had het meteen gepind! Ik durf het niet beloven, maar zou eventueel wel mee willen doen aan een sew along. Enkel dat het de volgende weken erg druk is, dus vandaar dat ik niks kan beloven :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Van deze topjes kun je er niet genoeg van hebben dus laat maar doorkomen, die sew along!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Inderdaad je kan niet genoeg topjes hebben. Kom maar op met de sew along!


  gr lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jeempie.. het is ├ęcht een leukertje!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik zou zo'n sew along wel leuk vinden. Heb je deze variaties op de Sorbetto al gezien? http://www.sewweekly.com/2011/07/7dos-the-starter-sorbetto/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die ken ik inderdaad! Een veelzijdig patroontje is het :-)

   Verwijderen
 18. Superleuk deze top!
  Ik doe graag mee met een sew along

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb hem net gemaakt en dat zorgde voor nog wel wat hoofdbrekens. Ik had beduidend te veel stof aan de voorkant ter hoogte van het armsgat en kreeg echt met geen mogelijkheid het biasband op een mooie manier er om. Als je het er om heen doet zoals "hoort" dan zit het gewoon niet 100% glad aan de achterkant. Heb nu elastisch biasband gebruikt en dat ziet er beter uit.

  BeantwoordenVerwijderen