22 oktober 2015

Vier LongSleeve NaaiPatronen

Een goed basispatroon om een shirt-met-lange-mouwen te maken is heel fijn! Heb je eenmaal een patroon om longsleeves te maken die je perfect passen, dan naai je zo je halve garderobe bij elkaar. En je kunt er ook lekker op variëren, door er bijvoorbeeld shirtjes met korte mouwen mee te naaien, of verleng hem tot een comfortabele jurk of tuniek.
Ik zocht vier naaipatronen bij elkaar die je gewoon gratis op het Web kan vinden:


1. Peppermint Mag (even een stukje naar beneden scrollen)
2. On the Cutting Floor, raglan shirt uit twee stoffen
    Edit: dit patroon is aangepast en vernieuwd, klik op de link om naar het verbeterde patroon te gaan.
3. Deer & Doe, met leuke elleboogstukken
4. De DroomFabriek, een echt basispatroon

Nummer 1 & 3 zijn niet écht 'long sleeve', maar de mouwen kun je een beetje verlengen natuurlijk..

Ik denk dat ik ga beginnen met nummer 2 :-) Welke is jouw favoriet?
Veel naaiplezier!

16 opmerkingen:

 1. Ja, leuk, nummer 2 valt mijn oog ook gelijk op!

  Dank voor het delen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de eerste is mijn favoriet, waarschijnlijk door het gebruik van streepjes :-), dat wordt mijn volgende maaksel denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik keek meteen naar nummers twee en drie. Ik plan al lang selfish sewing, misschien nu dan eens echt???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel voor het delen, kan ik weer eens verder met leuke kleding naaien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tof dat je dit met ons deelt,zo hoeven we er zelf niet naar op zoek te gaan ;) Eens kijken of ik nog een stofje heb liggen dat kan dienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zeker nummer 2! Ik kwam 'm zelf al eens eerder tegen en vond 'm toen al helemaal iets voor mij. Ik maak 'm dus nog wel eens. Leuk dat ik de link nu ook hier kan terugvinden :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou ook voor nummer twee gaan. Kan je leuke stofjes combineren!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk! Die kende ik nog niet allemaal. Nummer 2 springt er inderdaad het meeste uit. Ben benieuwd. Ik heb voor mezelf de gratis tonic gemaakt: http://www.sbccpatterns.com/products/tonic-tee, voor een iets kleiner gebouwd postuur. Hij is er ook met lange mouwen: http://www.sbccpatterns.com/collections/tops-and-blouses/products/tonic-2 (ook gratis).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tof, ik was pas geleden ook op zoek en vond 1 en 2 ook. Nummer 2 staat op m'n planning maar wanneer die dan ook gemaakt gaat worden...........

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En, heb je al een poging gewaagd voor nummer 2? Het lukt mij alvast niet goed om deze te printen, het is "letter" papier, dat is dus breder dan A4, en het patroon staat erop met hele kleine marges. Lastig goed aan elkaar te plakken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, klopt! Ik heb hem ook geprint en heb de lange kanten van de A4-tjes gewoon tegen elkaar geplakt zonder bij te knippen. De lijnen van het patroon heb ik zo goed mogelijk aangevuld. Ik heb het shirt nog niet genaaid, dus ik weet nog niet of het zo goed is!

   Verwijderen
  2. Ben benieuwd of je nog verder bent gekomen. Ik wilde vandaag het patroon vergelijken met een net op maat getekend gewoon t-shirt patroon (niet raglan) en het viel me op dat de raglannaad van het pand véééél langer is dan de raglannaad van de mouw :( Ook bijzonder dat ik in de kleinste maat lijk te passen. Ik weet het niet, volgens mij klopt er niks van. Ben benieuwd naar jouw pogingen. Jammer hoor, gaat toch best veel tijd in zitten. Ga ook nog eens daar navragen.

   Verwijderen
  3. Overigens, het probleem is al goed zichtbaar in de preview van het patroon in haar blogpost... de hals-oksellijn van het shirt is veeeel langer dan de hals-oksellijn van de mouw. Of ben ik nou gek...

   Verwijderen
 11. Contact gehad met de ontwerpster. Als ik haar goed begrijp is het inderdaad niet juist zo en probeert ze een nieuwe versie te maken :( Jammer, maar wel duidelijk en dus maar een andere maken! Misschien moet je dit (de fout) ook vermelden in je blogpost, voordat anderen zich er een buil aan vallen? Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was er zelf nog niet mee verder gegaan. Dus supergoed dat je het even hebt nagevraagd! Ik zag dat ze het patroon nu ook niet meer op haar site heeft staan. Ik hoop dat ze ooit de verbeterde versie er terug op zet, want het is wel een leuk shirt :)
   Dank je voor het uitzoekwerk en ik zal het inderdaad even vermelden in de blogpost!

   Verwijderen