2 maart 2016

Boordjes Vervangen


Vandaag was er weer een kledingstuk uit de Recycle Mand aan de beurt om een tweede leven te krijgen. Ik koos deze trui uit, met gaatjes langs de mouwboorden. Oudste Zoon is eruit gegroeid en hij mag dus naar Jongste Zoon toe. Snel, voordat die hem ook niet meer past! Maar eerst even repareren dus..
Ik koos ervoor om de boorden van de mouwen te vervangen door nieuwe, en gelijk ook maar de onderste boord om weer één geheel te maken van de trui. Ee bijpassende kleur blauw had ik gelukkig nog liggen van een Shirt dat ik voor mezelf maakte.

Een heel makkelijk projectje om te doen eigenlijk! Je kunt er een saai shirt mee opleuken, mouwen langer maken of zoals hier kapotte boorden vervangen. Hier zie je hoe ik het deed.

Stap-voor-Stap
Knip als eerste de oude boorden van de trui af, zo dicht mogelijk bij het stiksel. Dit gaat het makkelijkst met de trui binnenstebuiten.


Meet de oude boorden op, dan weet je hoe groot de nieuwe moeten worden. Een boord zit dubbelgevouwen, neem dus twee keer de hoogte van de boord en vergeet in de lengte en de breedte niet wat extra stof te meten voor de naadwaarden.


Maak dan de nieuwe boorden: leg de boordstof dubbel met de goede kant naar binnen en naai de zijnaad dicht. Sla de boord dan om zodat hij dubbel zit met de goede kant van de stof aan de buitenkant.


Speld de nieuwe boorden aan de mouwen en langs de onderkant van de trui, met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld de zijnaden netjes op elkaar. De boorden zijn iets smaller dan de stof van de trui, rek de boordstof iets uit tijdens het spelden en verdeel de stof zo gelijkmatig mogelijk.


Naai de boorden aan de trui vast. Ik gebruikte de overlocksteek van mijn naaimachine, maar je kunt ook eerst met een stretchsteek naaien en daarna afwerken met een zigzag steek.


En je trui heeft nieuwe boorden!
Deze kan weer even een zoon mee :-)
(het labeltje onderaan de trui zat al op de 'oude' trui en naaide ik weer terug)

8 opmerkingen:

 1. Netjes! Klaar voor de tweede ronde! Fijne dag, groetjes, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat slim om het zo op te lossen. Het staat ook nog leuk, de letters komen nu veel mooier uit met die boorden in dezelfde kleur.
  Door jouw berichtje schoot het me ineens te binnen dat mijn zoon een heel eind losse voering in zijn jas had. Dus eerst naald en draad gepakt en gemaakt anders had hij morgen zo naar school gemoeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha dit zijn klusjes waar ik van hou! Fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh dat is fijn gedaan! Nog nooit aan gedacht zelfs. Ik heb een mega stapel kledij liggen die ik zou kunnen hergebruiken maar ik vind het nieuwe altijd net dat tikkeltje aantrekkelijker om mee te starten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ferm... ik moet eerlijk toegeven dat herstellingen bij mij eeuwig blijven liggen...

  BeantwoordenVerwijderen