15 maart 2016

NaaiTechniek - Maak een NaaiPatroon van je oude Shirt

Kleren Kopiëren 2
Ik liet vorige week al zien dat ik een oud hemdje van mezelf verknipte en hem dubbel recyclede: het werd een naaipatroon en wat bolletjes T-Shirt Wol.

Hier zie je hoe jij ook een naaipatroon kunt maken van je oude kledingstuk! Ik laat het zien aan de hand van een hemdje, maar op dezelfde manier zou je ook andere eenvoudige kledingstukken kunnen kopiëren. Denk aan T-shirts, (kinder)broekjes, legging, trui, etc. Ik denk dat alles met niet al te veel patroondelen en ingewikkelde coupenaden geschikt is! Als het maar iets is waar je van jezelf de schaar in mag zetten, want hierna is hij dus wel stuk ;-)
Stap-voor-stap
Kies je kledingstuk uit (neem een exemplaar dat niet door het vele dragen en wassen zijn vorm heeft verloren, eentje die jou nog goed past dus) en strijk hem eerst even.
Keer hem binnenstebuiten en knip de panden van elkaar los, vlak naast de bestaande naden. De naden knip je er dus eigenlijk vanaf. Blijf echt zo dicht mogelijk bij de rand! Hier nog wat tips:
- Knip eerst eventuele mouwen eraf en knip de mouwen open
- Knip dan de zijnaden eraf
- Laat de onderste zoom van het voor- en achterpand (en mouwen) er gewoon aan zitten
- Ik liet de boordjes langs de armsgaten en de hals er ook gewoon aanzitten.
- Dé regel: alle stof die je eraf knipt moet je straks ook weer op de stof bijtekenen!


Vouw de uitgeknipte panden dubbel en leg de twee helften zo netjes mogelijk op elkaar. Een kledingstuk uit de winkel is meestal niet helemaal symmetrisch, dus de stof zal hier en daar wat uitsteken. Dat is niet zo erg!
Leg je dubbelgevouwen stofdeel op een stuk patroonpapier. We gaan hem nu overtrekken.
- Leg de stofvouw tegen de rand van het patroonpapier
- Kies of je een patroon wit tekenen zonder of mét naadwaarden (dat is handig als je een patroon vaker wil gebruiken, scheelt tijd!)
- Wil je een patroondeel zónder naadwaarden, teken dan vlak langs de randen van de stof
- Wil je een patroondeel mét naadwaarden, teken dan aan de onderkant 2 cm erbij voor de zoom en aan de zijkant van de stof 1 cm voor de naden. Knipte je de boordjes van de hals en de armsgaten er niet af (zoals ik) dan hoef je daar geen extra naden bij te tekenen en teken je vlak langs de randen.


Knip de patroondelen uit het papier en schrijf er goed op wat het is:
Welk kledingstuk je kopieerde (ik een H&M hemdje)
Welke maat het is
Of je patroon mét of zonder naadwaarden is
En welk onderdeel van het patroon het is (voorpand, achterpand, mouw, broekspijp, etc).
Misschien overbodig om te zeggen: je hebt nu halve patroondelen getekend die je tegen de stofvouw van dubbelgevouwen stof aan moet leggen als je stof gaat knippen voor je nieuwe kledingstuk.

Je patroon is nu klaar voor gebruik!


Meer lezen? Een andere manier van Kleding Kopiëren zie je HIER!

3 opmerkingen: