22 april 2016

Fashion Revolution Week



Deze week is het Fashion Revolution Week. Een week waarin we even extra stilstaan bij de personen die onze kleding maken. Het is komende zondag namelijk 3 jaar geleden dat de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh instortte, waarbij ruim 1100 kleding naai(st)ers overleden en meer dan 2500 mensen gewond raakten.
We werden met onze neus op de feiten gedrukt: wie maken onze kleren, hoe worden die mensen behandeld, hoe gaat het eraan toe in de kledingindustrie? Er blijkt nog steeds veel mis te zijn, ook al beloofden veel kledingmerken een verbetering. Belangrijk dus om kritisch te vragen aan jouw favoriete merken: Who Made My Clothes?

Dat ik Fair Fashion belangrijk vind weten jullie waarschijnlijk al, ik schreef er al meer over Hier, Hier en Hier. Over mijn keuze om geen Fast Fashion meer te kopen, over zelf maken, repareren en tweedehands kopen. Ik ga hier geen preek geven dat jullie hetzelfde moeten doen, maar ik hoop jullie wel te inspireren om je bewust te worden van hoe de kleding industrie in elkaar zit en dat dat beter moet.

Foto FashionRevolution.org

Ik ben ervan overtuigd dat Wij, de consument, de kledingindustrie kunnen veranderen. Door geen Fast Fashion meer te kopen, zodat het ook niet meer gemaakt hoeft te worden. De sleutel ligt bij ons: koop alleen nog kleding van merken die hun kleding naaiers goed behandelen en goed betalen, die menselijkheid en het milieu belangrijk vinden. Wees je ervan bewust, dat is de eerste stap.

Foto FashionRevolution.org

Als iemand die zelf kleding naait (en af en toe breit) weet ik hoeveel tijd het kost om iets te maken, hoeveel de stof of wol kost, hoeveel het zou kosten als je daar het uurloon ook nog bij zou tellen. Alleen al daarom weet ik dat een t-shirt van 5 euro gewoon niet kan. Ook al zeggen een aantal merken dat ze Fair bezig zijn, ook al verkopen sommige merken tegenwoordig Eco kleding. Hoe Fair is dat nou écht?

Foto FashionRevolution.org

Dus doe je ook mee? Vraag op sociale media met #whomademyclothes aan jouw favoriete merk(en) wie je kleding eigenlijk gemaakt heeft. En zorg er zo voor dat je antwoorden krijgt, dat de kledingmerken zich gaan schamen en dat ze in de toekomst meer energie gaan steken in het verduurzamen en Fair maken van de kleding industrie!
Toch nog een preek geworden ;-) Meer informatie lees je op de website van Fashion Revolution!
Lees HIER 8 tips voor het bewuster omgaan met jouw garderobe.


Fair Wear: hou van je kleren, draag ze graag en vaak, maak het zelf, repareer, recycle, re-fashion, ruil, geef weg, koop tweedehands, koop fair trade/ biologische merken

2 opmerkingen: