22 december 2016

Boek Review: Uit Een Stuk


Een paar weken geleden viel het boek 'Uit één stuk' van Pieke Stuvel op de mat. En ik was er echt heel benieuwd naar! Eenvoudige basispatronen, getekend op je eigen maat om naar hartelust op door te varieren, dat is nou echt iets voor mij :-)
Op de achterkant staat: 'een boek speciaal voor vrouwen die liever hun eigen stijl volgen dan vluchtige modetrends'. En daar ben ik helemaal voor!
Je knipt de patronen steeds uit één stuk stof, zoals de titel al zegt, dus het in elkaar naaien van het kledingstuk is eenvoudig én snel klaar.
Ik was alleen een beetje sceptisch over de aangeknipte mouwen die je op deze manier steeds moet naaien, omdat je kledingstuk er dan wel eens als een zoutzak uit kan zien.


Hier lees je mijn review!


In het boek
Het boek begint met wat algemene uitleg over hoe je het boek gebruikt. Zoals het opmeten van je maten (met handig invulschema) en hoe je je stof precies moet vouwen voordat je gaat knippen. 
Daarna volgen de 11 basispatronen, met uitleg over de meest geschikte stof, patroon tekenen en een beknopte uitleg over het knippen, spelden en naaien van het kledingstuk. Bij ieder patroon staat een handige schets met formules die je in het groot kunt natekenen aan de hand van jouw gemeten en berekende maten.
Als laatste staan er achterin het boek nog wat algemene naaitips en technieken uitgelegd, voor de meer beginnende naaister, bijvoorbeeld over het werken met gebreide stoffen,  het maken van zakken en het afwerken van de hals en mouwen op verschillende manieren.


De Patronen
Zoals gezegd staan er 11 basispatronen in het boek, van t-shirts, truien, vooral veel jurken/ tunieken en twee jassen. Aan de hand van je opgemeten maten en een tekenschema teken je een kwart patroondeel op je eigen maat. Het patroondeel ziet er dus uit als een half voorpand. Na het vouwen van de stof op de juiste manier, speld je je patroondeel erop, knip je het uit en hoef je alleen nog maar te naaien! Je naait de zijnaden dicht, werkt de overige stofranden netjes af en klaar ben je eigenlijk al!


Er wordt geadviseerd om eerst een proefmodel te maken dat je als het moet op sommige plaatsen nog kunt aanpassen voordat je in duurdere stoffen gaat knippen. Dat is wel slim. Is je patroon naar wens dan kun je je basispatroon op vele manieren aanpassen om te variëren voor steeds weer nét een ander kledingstuk. Na elk patroon staan er een aantal variatie suggesties aan de hand van leuke schetsen van Pieke.Conclusie
Mijn resultaat zag je eerder deze week al. Ik ben echt blij verrast door de pasvorm van mijn trui! Met eigenlijk zulke eenvoudige berekeningen maak je makkelijk al je simpele shirtjes, truien, vesten en jassen zelf. Het boek geeft een heleboel informatie en inspiratie aan de hand van tekeningen over manieren om je patroon aan te passen en wat extra's te geven. Andere afwerking bij de kraag, het toevoegen van zakken of een striklint en je kledingstuk ziet er alweer helemaal anders uit. Makkelijke naaipatronen die je zelf kunt aanpassen, ik hou ervan! Het is inderdaad waar: met dit boekje kun je je hele tijdloze basisgarderobe zelf bij elkaar naaien. Nouja, de bovenkleding dan want broeken en rokken staan er niet in. Maar toch, ik vind het een aanrader! En ook heel geschikt voor beginnende naaisters. Zelf zal ik het in ieder geval nog vaker gebruiken.
Informatie
• Titel: Uit één Stuk
• Auteur: Pieke Stuvel
• ISBN: 9789045032511
• Paperback
• Uitgeverij: Atlas contact
• Verkrijgbaar bij o.a. Bol.com (ook als e-book)Dit is een gesponsord bericht, ik kreeg het boek toegestuurd van de uitgeverij. Maar alles wat ik opschreef was mijn eigen mening!

7 opmerkingen:

 1. Leuk boek he? Ik ben ook enthousiast. Als je eenmaal een patroon hebt, dan ben je daarna razendsnel klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, dit klinkt als iets wat ik zeker zou willen proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat klinkt echt erg leuk! En je trui is geweldig geworden! Ga je ook een jas maken uit het boek? Daar ben ik erg benieuwd naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je tekent een kwart patroon. Hoe gaat dat dan met de coupenaden oid. Van voren is een trui toch wijder als aan de achterkant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit zijn eenvoudige patronen zonder coupenaden. Je meet je eigen omtrek op, dus de maat van de voor- en achterkant wordt met elkaar gecompenseerd. Ik weet niet of het hele geschikte patronen zijn als je bijvoorbeeld een hele grote boezem hebt!

   Verwijderen
 5. Dit boek zit bij mij ook in bestelling. Hoop in 2017 eens meer voor mijzelf te gaan naaien!

  BeantwoordenVerwijderen